F-VIT C 1000 Lewoskrętna witamina C (kwas L-askorbinowy). 90 porcji. ForMeds (1)

F-VIT C 1000 Lewoskrętna witamina C (kwas L-askorbinowy). 90 porcji. ForMeds

Ładowanie
CENA: 24,99 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: 3 dni
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

ID: 1025
Numer katalogowy: B71E-72935

F-VIT C 1000

ilość porcji: 90

Suplement diety F-VIT C 1000 zawiera witaminę C w formie proszku.
Witamina C posiada konfigurację L, została otrzymana w drodze fermentacji
i nie jest produkowana z GMO.


Witamina C w konfiguracji L- 1 000 mg

Wysoka dawka aktywnej biologicznie witaminy C

Skład potwierdzony przez niezależne laboratorium

Zakład Chemii Leków Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Innowacyjna forma proszku

Brak wypełniaczy, barwników i konserwantów

Działanie

Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Przyczynia się również
do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Skład suplementu diety F-VIT C 1000 został potwierdzony przez niezależne laboratorium w Warszawie:
Zakład Chemii Leków Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

 

Skład produktu

Porcja dzienna 1 g zawiera (referencyjna wartość spożycia %):

  • Witamina C- 1000 g (1 250 %).

Składniki: witamina C (kwas L-askorbinowy).
Zawartość opakowania netto: 90 g.
Ilość porcji w opakowaniu: 90.

Sposób użycia

1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju
i wymieszać.
Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.

Środki ostrożności

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Osoby mające predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujące na kamicę nerkową powinny skonsultować się
z lekarzem przed spożyciem produktu. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Witamina C - kwas L-askorbinowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bardzo nietrwała, stale zużywana, niemagazynowana w organizmie, stąd konieczność codziennego uzupełniania. Większość zwierząt i roślin potrafi wytwarzać własną witaminę c, niestety człowiek do nich nie należy i jest zmuszony dostarczać ją z zewnątrz. Jest bardzo popularną, najczęściej stosowaną witaminą, wykorzystywaną nie tylko w suplementacji, ale także w kosmetyce. Pod nazwą witaminy c na rynku oprócz kwasu l-askorbinowego dostępne są również jego pochodne. Najpopularniejszą z nich jest askorbinian sodu, który zawiera w swojej masie 11,6% sodu, co jest istotne dla wszystkich osób z nadciśnieniem czy na diecie niskosodowej. Przy powszechnym spożywaniu witaminy c w dużych dawkach forma ma ogromne znaczenie, gdyż przykładowo 2 łyżeczki askorbinianu sodu odpowiadają 3 g (pół łyżeczki) soli kuchennej

Funkcje witaminy C:
Witamina C ma niezwykle istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ze względu na swój udział w wielu różnych procesach. Pomaga w prawidłowym działaniu układu odpornościowego, ponieważ zwiększa aktywność białych krwinek oraz interferonu. Stąd wynika jej ogromna popularność w stosowaniu przy wszelkich infekcjach typu przeziębienie czy grypa oraz w ich profilaktyce. Jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a współdziałając z witaminą E, na którą wpływa regenerująco, zabezpiecza przed wolnymi rodnikami układ krążenia. Neutralizuje też szkodliwe nitrozoaminy, powstające w potrawach poddawanych wysokiej temperaturze, uznawane za silnie kancerogenne. Wiele ważnych funkcji witaminy C w organizmie wynika z jej udziału w syntezie kolagenu – głównego białka tkanki łącznej, odpowiadającego za elastyczność skóry, dziąseł, chrząstki stawowej, ścięgien czy naczyń krwionośnych. Jest więc ważna nie tylko dla wyglądu skóry i przeciwdziałania zmarszczkom, ale co ważniejsze dla zachowania sprawnych stawów, ale także elastycznych tętnic i żył, co ma ogromne znaczenie w profilaktyce miażdżycy. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza i wykorzystanie kwasu foliowego, które są niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Regulacyjne działanie witaminy C przejawia się również udziałem w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, a także w biosyntezie hormonów kory nadnercza. Coraz częściej wskazuje się na fakt, że zalecana dawka spożycia może być niewystarczająca dla zachowania sprawności wszystkich procesów, w których witamina C bierze udział. Dawkę tę wyliczono dla przeciwdziałania szkorbutowi (chorobie objawiającej się przy znacznych niedoborach lub zupełnym braku witaminy C). Biorąc pod uwagę fakt, iż wielkości te nie uwzględniają czynników takich jak np. choroba, stres, przemęczenie, długotrwały wysiłek fizyczny, palenie papierosów, zanieczyszczenie środowiska, zabiegi operacyjne, występowanie nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zaburzeń czynności jelit, itp. okazuje się, że zapotrzebowanie na witaminę C większości osób może być znacznie większe (5).

Witamina C:
- wspomaga produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów i skóry,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, również w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
- zwiększa przyswajanie żelaza.

Wskazania do suplementacji witaminą C:
- niskie, niewystarczające spożycie świeżych owoców i warzyw,
- długotrwały stres,
- palenie papierosów,
- niedobór żelaza,
- intensywny, długotrwały wysiłek fizyczny,
- osłabienie, obniżona odporność,
- ciąża, karmienie piersią,
- choroby przewlekłe, stany zapalne.

Źródła:
1) Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
3) Konopacka M. Rola witaminy C w uszkodzeniach oksydacyjnych. „Postępy Higieny Medycyny Doświadczalnej” 2004, nr 58;
4) Loria C, Klag M, Caulfield L, Whelton P.: Vitamin C status and mortality in US adults. Am J Clin Nutr. 2000, 72;
5) Jarosz M. red., praca zbiorowa Normy żywienia populacji polskiej, IŻŻ, 2012;
6) Kaliś K. Dwukierunkowe działanie witaminy C a degradacja i suplementacja. „Postępy Higieny Medycyny Doświadczalnej” 2015, 69;
7) Twardoch M. A.i wsp. Alergia a stres oksydacyjny. „Ann. Acad. Med. Siles” (online) 2016, 70;

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie